Glutensiz ekmek denemeleri

Sevgili gelinimiz Serra’nın gluten duyarlılığı var… Bende son zamanlarda glutene dair okuduklarım üzerine, biraz glutensiz denemeler yapmak istedim…Gluten, Çölyak (Celiac) hastalarının kesinlikle kaçınması gereken bir besin maddesidir. Çünkü çölyak hastalarının glutenli besin maddelerini sindirmeleri mümkün değildir. Eğer bu hastalar gluten ihtiva eden gıdalar alırlarsa bağırsak duvarları kızarıp kabarır, tahriş olur. Daha ileri durumlarda ishal, gaz, şişkinlik, kramp, ağrı gibi karınla ilgili bazı problemler yaşarlar.

Sonuçta glutensiz olan lezzetsiz olacak diye birşey yok… İşin sırrı doğru malzemeleri bulmaktan geçiyor…

Tahıl olmayan kurubaklagiller (mercimek, nohut, kurufasulye gibi), mısır, karabuğday (greçka), kinoa, darı, keçiboynuzu, hindistancevizi unlarında gluten bulunmamakta. Ayrıca daha önce pek çok tarifimde yazdığım amarant ve teff unlarında da gluten yok. Bunun haricinde badem unu ve prinç unu da keklerde kullanmak için harika bir alternatif.

Ben bu malzemelerin hepsini Hong Kong’da buluyorum ancak aşırı pahalı. Ülkemiz gerçekten bir tahıl cenneti ve bu unların hepsi çok uygun fiyatlarla bulunabiliyor. Tamam tabi ki 1 kilo unun kilosunun 4-5TL olduğu ülkemizde 500gr Amarant 11TL olunca veya 1kg Kinoa unu 25TL olunca bu söylediğim size doğru gelmeyebilir ancak ben bugün 500gr kinoa ununa 55TL verdim dersem belki ne demek istediğimi anlarsınız…

Gel gelelim glutensiz ekmeğimize

330 gr un

1 tatlı kaşığı şeker

10 gr aktif maya veya 1 tatlı kaşığı kuru mayayı

Karıştırın, vaktiniz varsa maya aktifleşene kadar 10 dakika kadar üzerini kapatıp bekleyin.

Varsa 2 tatlı kaşığı Psylium kabuğu ekleyin. Yine daha önce pek çok yazımda belirtmiş olduğum üzere bu kabuklar lifli yapıları sayesinde doğal bir  fiber ve dışkının kolay atılmasına yardımcı oluyor. Özellikle gluten duyarlılığı olan insanların dışkı problemlerinden dolayı sıklıkla öneriliyor.

50 gr kinoa unu (yoksa 50 gr karabuğday unu) ve 250 gr glutensiz unu sıvılara karıştırın

En son olarak 1 tatlı kaşığı tuzu ve 2 tatlı kaşığı herhangi bir sıvıyağı ekleyin.

Makinenizin orta ayarında 4 dakika kadar karıştırın.

Oldukça cıvık neredeyse kek hamuru gibi bir hamurunuz olmuş olabilir. Merak etmeyin, üzerini kapatın ve 30 dakika dinlendirin.

30 dakika sonra prinç unu serdiğiniz tezgaha hamuru dökün ve hamuru toparlayana kadar prinç unu ilave ederek katlama yöntemi ile hamuru yoğurun. Hamur sonunda elinize az yapışan ancak yuvarlamaya müsait bir şekile gelecek.

Yağlı kağıt serdiğiniz pişirme kabınıza alın ve hamuru mayalanmaya bırakın. Hamur ne kadar mayalanacak diye sorarsanız, pişirdiğiniz kabın çerçevesine değince hamurunuz mayalanmış demektir, bunun için ortam sıcaklığına göre 30-40 dakika beklemeniz gerekecektir.

Fırını 200 dereceye ayarlayalım. Fırın kapağını açınca alt tarafına nem olması için her zamanki gibi yine su koyalım.

Hamuru fırına koyalım. 45 dakika pişirelim. Ancak son 10 dakika mümkünse pişirme kalıbından çıkarın ve iyice alt-üst kızarmasını sağlayın.

Print Friendly, PDF & Email
Written By
More from acemianne

Taze maya ekmeğim

Ben bir ekşi mayacıyım, ama dün ekşi mayayı çıkarıp besleyip hazır hale...
Read More

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir