Adım adım ekşi maya yapılışı

Buara malum kafayı ekmek yapmaya taktım… Aralıktan beri yoğun uğraşlar ile 8 kilo verdim bu ekmek sevdası yüzünden hepsini geri alıcam 🙂

Bir süre önce hayatımda ilk defa gerçek ekşi maya yaptım ve burada da bu yolculuğu gün ve gün anlatacağım…

Bu bir sabır sınavı gerçekten… Bebeğe hergün bakmak gerekiyor… Onu doğuracağım, önce bir prenses sonrada bir sultan yapacağım. Gönlümün sultanı olacak kendisi….

Ev yapımı tüm diğer fermente ürünler gibi ekşi maya da probiyotik özelliğe sahip olması nedeniyle ile, sindirim sistemimize yardım edip, bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor ve hastalıklara karşı koruyor.

Mayanın her gün aynı saatte beslenmesi çok önemli, bu yüzden 7 gün günlük rutinizi ona göre ayarlamanız ve hergün aynı saatlerde beslemeniz gerekiyor.

Ekşi maya yolculuğum

  1. gün: Bugün ekşi mayamı doğuruyorum. 25ml ılık su, 25 ml un karıştırdım, plastik bir kaba koydum ve oda sıcaklığına kalmak üzere mutfak masamın üzerine koydum… Bugün başka birşey yok…
  2. gün: Tam 24 saat sonra kapağını açtım, balonlarımı gördüm. Bugün besleme yapılmayacak, sadece karıştır ve kapağını tekrar kapat. iyi uykular bebeğim…
  3. gün: Bugün artık besleme başlıyor. Maya epey kötü kokuyor. Korkma. Bugünden sonra sürekli besleme olduğu için yapılabilecek 3 şey var. Birincisi mayayı 2’ye ayırıp yarınısı atıp, yarısı ile devam edebilirsin. İkincisi mayayı 2’ye ayırıp, 1-2 gün ikisinide beslersin, hangisi daha iyi gidiyor karar verirsin sonra sağlıksız olanı atarsın. Üçüncüsü ekmek fırını açmaya karar verdim bana çok ekşi maya lazım dersin ve 25 gr’ın hepsini beslersin (ancak bu durumda bu hergün 2’ye katlanarak gidecek maya yüzünden hem bir sürü un kullanman  gerekecek  hem de gerçekten bir sürü ekşi mayan olacak). Ben 2. yöntemi seçip, 2’ye bölüm birkaç gün ikisini birden beslemeye karar verdim. Bakalım kim kazanacak. Besleme için 25 gr un 25 gr su gerekiyor. Benim toplam 2 kapta ayrı ayrı 25 gr un ve 25 gr su karışmış, mayam olmuş oldu (toplam 50 gr)
  4. gün maya biraz aşağı düştü. Daha iyi kokmaya başladı. Tekrar besleme gerekiyor. 25 gr un ve 25 gr su olan kabıma, yine aynı ölçüde 25 gr un ve 25 gr su koyup karıştırıyorum. Diğerine de aynı işlemi yapıyorum, dolayısıyla toplam 100 gr karışımım var.
  5. gün artık bebeklikten çıkıp daha ergen bir mayam var. O benim prensesim artık.  Dolayısıyla bugünden itibaren günde 1 değil 2 kere beslemek gerekiyor.
    İlk 4 günde daha saglıksız görünen mayayı atıp, biriyle devam ediyorum. Yani şuanda elimde 50 gr un ve su karışımı olan mayam var ve bunu 50 gr un ve su ile besliyorum. 12 saat sonra aynı işlemi tekrar ediyorum. 100 gr un ve su karışımım olduğu için, ben 2’ye bölüp yarısını attım ve kalan yarısını 50 gr un ve 50 gr su ile besledim (aksi halde 100 gr un ve 100 gr su ile besleyip 200 gr’a çıkarabilirsiniz, ancak unutmayın daha 6. ve 7. gün var) Eğer maya çok yapışkan ve toparlanmıyor gibi görünüyor ise, 1 kaşık da kepek un ekleyebilirsiniz, kepek un lifli olduğu için mayayı toparlayacaktır.
  6. gün bugün mayamı daha büyük bir kaba almam gerekiyor çünkü sabah akşam yine aynı miktarda besleyeceğim. Dünden 100gr un ve 100 gr su karışımı mayam vardı, yarısın attım, 50’ye düşürdüm ve 50 gr un ve su ile besledim. Akşam yine yarısını atıp, 50 gr’lık karışımıma aynısını yaptım.
  7. gün bugün prensesim artık ana kraliçe oluyor. Daha büyük olduğu için bu sefer 75ml su ve 75 ml un ile besliyorum. Maya için su testi yapılabilir. Bunun için mayayı besledikten 3-4 saat sonra mayadan bir parça alıp suyun içine atmak gerekiyor, maya eğer yüzüyor ise kullanılmaya hazırdır.

Bundan sonra gönlümün sultanı buzdolabında bekleyecek ve uyuyacak.

Gönlümün sultanı mayam sadece haftada 1 defa birkaç kaşık un ve su ile beslenecek. Zaten ben içinden ekmek yaptıkça biraz alacağım için kalan miktarı beslemeye bu miktar yetecek. Ana mayayı beslediğinizde hemen buzdolabına koymamak gerekiyor, en iyisi 4-5 saat dışarıda beketip onu biraz coşturmak ve sonra yeniden buzdolabına koymak. Benim ekşi mayam ortalama 300 gr’da yolculuğuna 1.5 aydır devam ediyor. Maşallah hiçbirşey olmadı. sultanın yavrularından ekmekler yapıp duruyorum.

Orneğin 500 gr’lık ekşi maya ekmeği yapmak için, mümkünse 1 gece önceden bu mayadan 20 gr alacağım, dışarıda 20 gr un ve 20 gr su ile besleyeceğim sabah ekmeğime başlayacağım.

 

1.5 ay boyunca bazen sulandığı oldu bu iyi birşey değil, o zaman bir kaşık daha fazla besledim. Bazen açtığımda çok kötü kokuyordu, bu normal, çünkü bu bir ekşi maya, ama yine de koku dayanılmaz gibi geliyorsa bana ekmek yapmayacaksam bile ana mayamdan biraz ayırdım ve kalanı yeniden un ve su ile besledim. Sonra kendini toparladı.

 

1.gun boyle basladık

 

 

 

 

 
2. gun boyle olduk4ç

 

 

 

 

 

 

 

4. gun bolup ikiye ayırdım, ikisini de besledim, biri öldü biri yaşadı.

 

 

 

 

 

5. gune boyle oldu. Bol bol gözenek görmek gayet iyi birşey.

Print Friendly, PDF & Email
Written By
More from acemianne

Hayatımın anlamı tam 1.5 yaşında

Nasıl geçti bu zaman böyle? Evet evet şaka değil, Zeyno tam 1,5...
Read More

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir