Ultra faydalı sandviç ekmeği

İşim gücüm derdim çocuklar ve onlara sağlıklı yemek yedirmek…

Özellikle Zeynep’in iştahsızlığı artık bizi çıldırtma noktasında… Mutfaktan çıkmayan bir anneyim ve çocuğuma yedirecek birşey bulamıyorum 🙁

Denemediğim şey kalmadı… Ama pes etmek yok illaki sevecek ve keyif alacak yemek yemekten…

Bugun pişirdiğimiz ekmeğin içinde yok yok… Umarım çocuklarda en azından ekmeği yerler ve ben kendimi biraz olsun iyi hissederim…

500 gr ekmeklik sert buğday unu – eğer çavdar unu ile yapılmak isteniyorsa 300 gr ekmeklik un-200gr çavdar koyulabilir.

1 yemek kaşığı amarant (amaranth) (1)

2 yemek kaşığı patates tozu püresi (potato powder) (2)

1 yemek kaşığı buğday ruşeymi (wheat germ) (3)

1 yemek kaşığı kinoa tohumu (quinoa flakes) (4)

1 yemek kaşığı psyllium kabuğu (psyllium husk) (5)

2 yemek kaşığı zeytinyağı

200 gr sahte ekşi maya (6)

10 gr aktif maya

300ml su

varsa azıcık limon tuzu

1.5 çay kaşığı tuz

En son tuz olmak üzere tüm malzemeler mikserde 5 dakika çırpılır.

45 dakika hamur dinlendirilir.

Sonra unlanmış tezgaha alınır ve 1 kere 4 kenarından katlanır. 10 dakika dinlendirilir.

İçinde çok fazla tahıl olduğu için 1 kere daha katlama yapmak iyi olabiliyor. Bundan sonra 10 dakika daha dinlendirilir.

İyice yağlanmış ve yağlı kağıt serilmiş pişirme kabına alınır. 1 saat dinlendiliriz.

Fırın 220 dereceye ayarlanır. 25-30 dakika pişirilir. Her ekmekte olduğu gibi fırından çıkarmadan önce 5 dakika fırını kapatıp içinde bekletmekte fayda var. Fırında nem olması için yine fırının altına 1 kase su koymakta fayda var.

**Pişirme kabında altının pişmemesi ihtimaline karşı son 5 dakika ekmeği ters yüz yapıp bir de alt tarafını iyice pişirmek iyi olabilir.

*Ben ekmeğimi 2 parçaya ayırdım ve yarısının üzerini kabak çekirdeği, ayçekirdeği, susam ile süsledim. Bu süslemeyi yapmadan önce hamurun üstünü spreyle ıslatmak  gerekiyor.  Diğer yarısını ise sade bıraktım.

 

Epey bir dipnot var bu ekmekte… İçine koyduğum tahılların ne işe yaradığını anlatmakta fayda var bence…

1)Amarant, protein kaynağı…. Çoğunlukla kullanılan tahıllardan daha fazla protein içermektedir. Amarant diğer tahıllar ile kıyaslandığında (Mısır, çavdar, karabuğday, pirinç) protein içeriği daha yüksek, elzem aminoasitlerden lizin daha yüksek, karbonhidrat ve nişasta içeriği daha düşük, kalsiyum demir ve magnezyum içerikleri oldukça yüksektir. Turkiye’de marketlerde amarant unu olarak bulabilirsiniz.

2) Patates püresi tozu: Türkiye’de marketlerde satılan hazır toz haldeki patates püresi tozu. Ekmeğin daha tok ve doygun olmasını sağlıyor. Eğer yoksa kullanmazsanız da olur veya yarım patatesi haşlayıp onu da koyabilirsiniz ekmeğin içine.

3) Buğday ruşeymi: Buğdayın en tepesinde embriyo olarak adlandırılan, tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlayan kısımdır. Buğdayın kalbi ve hayat kaynağıdır. İçinde neler yok ki… Doğal bir E vitamini kaynağı. Folik asit ve demirden zengin. Lif değeri çok yüksek, sindirime çok iyi gelir. Kan şekerini dengeler, ani şeker iniş çıkışlarının önüne geçer. Kıymetini size şöyle özetleyelim; 1 ton buğdaydan sadece 1 kilogram ruşeym elde ediliyor!

4) Kinoa tanecikleri: Yine bir protein bombası. Yüksek oranda lif içeriyor. Ayrıca A ve D vitamini açısından çok zengin. Kinoanın faydaları olduğu kadar zararı olduğu yönünde de bazı yazılar var. O yüzden bu ve buna benzer tahılları kullanmadan önce mutlaka siz de iyice okuyun.

5) psyllium kabuğu: Kabızlığın dostu bir fiber takviyesi. Ayrıca kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Ayrıca kolestrolü düşürdüğüne, kalp dostu olduğuna dair pek çok yorum da mevcut.

6) Sahte ekşi maya nasıl yapılır tarifi için lütfen bloga bakınız. Bu harika ekşi mayayı yaptıktan sonra bundan sonra hep bunu kullanmak isteyeceksiniz.

Print Friendly, PDF & Email
Written By
More from acemianne

Öğretmenlerimizi takdir günü

Bizim için 24 kasım öğretmenler günüydü… ben bilmiyordum ama meğersem bu hafta...
Read More

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir