Çocuk gelişiminde yapılan hatalar üzerine notlarımmm

Bugün okulumuzda pedegogumuz Necla hanımın toplantısı vardı. Her seferinde bu toplantılardan çok şey öğreniyorum. aklımda olanları hemen yazayım dedim. 
Yıldızlar arasında filmini izle
Belki sen elma ağacısın, ama o nar ağacı, bu gerçeği kabul et, onu iyi bir nar ağacı yap. Çocuklarımız bizim aynamız olabilir ama bizim aynımız değil.
Bilinçaltı olumsuzu reddediyor, çorabını çıkarma değil, çorabını giy demeliyiz. Cümleleri olumlu kur.
Herkesin kazanacağı birşey bulmak lazım, illa koşmak istiyorsa, koşabilirsin ama şurada koş diye güvenli bir alan gösterebilirsin, veya öyle koşarsan düşersin, şunları giyip koşabilirsin diyebilirsin. Veya duvarları boyuyorsa, tüm duvarları boyamasına izin vermeyip, bir duvarı ona tahsis edebilirsin. İstemediğin şeyi yapıyorsa, onun yerine birşey önererek, onu yapmamasını istemek lazım.
0-1 yaş arasında kural değil, güven önemlidir. Güvenli alanları biz yaratmalıyız. Kural koymak yerine, güvenli alan yaratmalıyız.
Tabakları taşırken düşürüp kırdı mesela
1)tamam canım önemli değil, yenisini alırız
2) ne yaptığını sanıyorsun sen, diye kızıp bağırmak
Bu 2 davranışta ona birşey öğretmez,
Hizasına inip,ona neden sence tabak kırıldı diye sor ve onun bulmasını sağla
A) elim ıslaktı
B) ağır geldi
C) acele ettim
Sebebi o bulduğunda, sonra tamam o zaman 
A) elleri kurutalım
B) tek tek taşıyalım
C) yavaş yavaş yürüyelim
Demeliyiz ve tabakları taşımasına devam ettirmeliyiz
Kırmadan taşımayı öğretmeliyiz.
Geçmişe takılı kalmadan, hatadan ders alıp, ileriye devam etmek doğrudur.
Bilgisiz sevgi zehirdir.
Sevmeden geçirdiğin zaman israftır.
Eskiden çocukları için saçını süpürge eden anne baba modeli vardı şimdi, çocuğa kendi işini yapmayı öğreten anne olmak önemli.
Birey olmanın yeterliliğini ve sorumluluğunu almak lazım.
18 yaşına gelip ayrı evde çıkmak isteyen çocuğa, çık tabi ama kendi kiranı ödersin, evinin yemeğini yaparsın diyebilmeliyiz.
 0-2 yaş elektronik alet vermeyin, o aletlerin üreticileri bile çocuklarına bunları vermiyor. Çocuklarını gönderdikleri okulda akıllı tahtalar bile yokmuş.
Güzel yazı yazanlar hem sağ hem sol beyinlerini kullanıyorlar, güzel yazı yazanlar iyi matematikçidir. Kaligrafi çok önemlidir. 
Çocuğun bulunduğu alanda ses tonumuza dikkat edelim. Kendini kontrol edemeyen, çocuğunu nasıl kontrol edecek. Çocuk modeller bizi.
Armut dibine düşer demişler. Her akşam evde tv izleniyorsa, çocukta tv izler.
Bir babanın çocuğuna verebileceği en güzel hediye, eşini sevmektir.
Anne baba çocuğun Tanrısı gibidir. Onun için kutsaldır. Anne baba ayrılıklarında asla diğer tarafı kötülememek gerekiyor. Onun inşa ettiği büyük bina yıkılır eğer karşı tarafı kötülersek. 
fazla alınmış sevgi, ileride de beklenti yaratıyor. Çocuğa sürekli sarılıp öpmek güzel ama herşey tadında güzel. Mesela cocuğu sürekli öpmek, sürekli sarılmak güzel ama ya ileride annenin oğlunu sevdiği gibi onu seven bir kadın bulamazsa, o zaman sorun olur. Çocukların da sınırları var,ona saygı duymak gerekiyor. Sarılmak dokunmak çok güzel ama mutlaka ölçüsü olmalı. Erkek çocuklar  anneden ayrılmadan başkası ile evlenemezlermiş 🙂
4 yaşından sonra anne babaların karşı cinslerinin banyolarına girmemeleri öneriliyor, çocuğun mahremiyetine saygı duymak gerekiyor.
Yemek yedirmek; çocuğu korkıtarak yemek yedirmeyin. 
Onu yapmazsan polise söylerim seni gibi tehditler yapmamak gerekiyor. İngilterede bir olay yaşanmış, çocuk kaybolmuş, polis görmüş, ama polisten korktuğu için polise gitmemiş.
Çocuklar daha fazla yemek yesin diye kendin yedirme, izin ver yesin. Zorlama daha zararlı. 
Sınır stratejisi çok önemli; her dediği yapılmamalı çocuğun, sınırlar olduğunu bilmeli, aksi halde okulda dışlanıyor.  
Çocuktan ayrışamama; çocuğu biz ye kabul etmek. Mesela çocuğa soru soruluyor, anne cevap veriyor. 
Sevgi, şımarıklık; aşırı sevgi bağımlılık yaratıyor. Mesela kraliçesin sen demek, çocuk kendini kraliçe sanıyor :)) herkes tarafında kraliçe sayılmak istiyor. Benim kraliçemsin diyebiliriz ama abartmamak lazım.
Cinsiyet ayrımı; bizim toplumumuzda erkekler daha özgürlükçü yetiştiriliyor. Bunu yapmamak lazım. İlk çocuklar büyüklerin dünyasına doğuyor, ikinci çocuklar daha şanslı çünkü onlar içinde çocuk olan dünyamıza doğuyor. İlk çocuklara sürekli sen ablasın abisin demek, ona çok sorumluluk yüklüyor. 
Anne kendi üşüdüğünde çocuğu giydirip, kendi terlediğinde çocuğu soyuyoruz , çocuk bu şekilde öğrenemez. Hırkasını kenara koy, üşüdüğü zaman giysin, çocuğa bunu öğret. 
Veren bedelini ödetir! Saçını sürekli süpürge eden anne, sürekli söylenir, car car konuşur 🙂
Çocuklara sıfatları kullanırken dikkatli olalım; beceriksiz, tembel, bunları o anda kullanıyoruz ama çocuğun bilinçaltına yerleşiyor. 
Çocuğun etkinlik masasında oturabilmesini sağla, kendini konuya verebilmesini sağla, ortalama 6 yaşında, masada 20 dakika konsantre olabilmeli. 
Çocuğun önüne dergi koy, kessin kessin kolaj yapsın yapıştırsın.  
Birlikte aktivite yapmak önemli; Çocukları bowlinge götür, arabayı yıkayın…
Adela yayınlarının dikkat geliştirici setleri var. 
Osman Abalı’nın serileri var. 
Miniyup adında set var( grafikleri çok güzel değil ama iyi bir set)
 
Print Friendly, PDF & Email
Written By
More from acemianne

Tosun Efe ile Çiroz Zeyno Alanya’da

Güzel dostlarımız Yaman’lar ile güzel mi güzel bir bayram tatili geçirdik Alanya’da....
Read More

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir