Sağlıklı akşam yemeğim- sebzeli et ve esmer pilav

Sağlıklı akşam yemeğim serisinin ikinci yemeği sebzeli et ve esmer pilav…

Hong Kong’da yaşamanın en güzel yanlarından biri çeşit çeşit princi neredeyse bedavaya bulabilmek… Kırmızı, siyah, kahverengi, beyaz prinç var, bunların birbiriyle karışmış paketleri var. Çeşitleri var, tay princi, kore princi, japon princi… Sonra bir de kokuluları var… Sonra bir de yapışanı var (Asya’da sticky rice ile yapılan harika bir mangolu tatlı var)

Princin en işlem görmemiş, besin değeri en yüksek hali siyah ve kahverengi halleri. Esmer prinç de denilen kahverengi prinçin beyaz prince göre 5 kat daha fazla fiber yapısına sahip olduğu ve antioksidan özelliği taşıdığı biliniyor.  Protein değeri beyaz pirinçten çok daha fazla. Daha geç sürede sindilirildiği için daha uzun süre tok tutuyor. Kolestrol ve kan şekerini olumlu yönde etkilediği biliniyor.

Princin ömrnünün daha uzun olması için santrifüj işlemine tabi tutulurken pirinç beyazlıyor, bu esnada da içindeki besleyici değerlerin pek çoğu kaybolup gidiyor.  O yüzden uzmanlar natural princi yani kahverengi/esmer princi tüketin diyor.

Sebzeli et tarifim:

Dana etimi akşamdan marine ettim. Marinasyon için artık hep çin usulu marinasyon yapıyorum, ete çok yakıştığını düşünüyorum.

Bunun için malzemeler mısır nişaştası, sıvıyağ, azıcık soya sosu, azıcık sirke, bir çay kaşığı şeker, kekik, kırmızı biber, karabiber, tuz, sarımsak tozu veya sarımsak. İçine biraz da zencefil katıyorlar, ancak ben fazla keskin tadı olduğunu düşünüp koymuyorum.

Bu marinasyonu yapıp eti içinde 1 gün bekletebilirsiniz veya 1-2 saat sonra pişirebilirsiniz.

Tavaya önce eti alıp iyice pişmesini sağladım. Sonra içine mantar, havuç, kırmızı biber ekledim ve hepsini birlikte soteledim. Ocaktan almadan hemen önce azıcık daha tuzsuz soya sosu gezdirdim.  Soya çok fazla tuz içeren bir sıvı. O yüzden özellikle benim gibi tiroid hastalarının çok dikkatli tüketmesi hatta mümkünse tuzsuz soya kullanmaları gerekiyor.

Etim toplam 15 dakika içinde hazırdı.

Yanına normal usulde değilde buharda haşladığım kahverengi princim ile servis yaptım.

Afiyet olsun…

Print Friendly, PDF & Email
Written By
More from acemianne

Gezenti anne nereleri gezmiş

Asya’ya geldik geleli 11 ayda 8 ulke gormusum (bu ay 2 tane...
Read More

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir